Energiehub Harselaar
Energiehub Harselaar
Met Energiehub Harselaar is Energeion voornemens een energiehub in het hart van Nederland te realiseren met een uiteindelijke omvang van circa 60 MW in 2030. De komende jaren wordt gewerkt aan productie en opslag van groene stroom en waterstof. De productie bestaat uit eigen groene energie en groene energie van projecten van derden die hierop aangesloten kunnen worden. Daarmee draagt de energiehub positief bij aan de transportschaarste en netcongestie die de komende jaren in de regio speelt.
Northsea Baltic Corridor
De gemeente Barneveld is geografisch, internationaal gezien heel interessant vanwege de Northsea Baltic Corridor. Dit is de op één na grootste Europese transportader die veel gebruikt wordt voor zwaar internationaal transport. Veel vrachtverkeer komt langs Barneveld. Dus door hier op termijn waterstof aan te bieden als brandstof, is dit voor de hele transportlijn een uitkomst. Hiermee stimuleren we om het internationaal vrachtverkeer verder te verduurzamen.
Meedoen
Meer weten of meedoen met een project van Energeion? Neem contact met ons op! Zie je een mooie samenwerking voor je? Zoek je een stageplaats of afstudeerstage? Energeion nodigt iedereen die een bijdrage kan leveren aan onze duurzame ambities uit om contact op te nemen. We horen je graag!
Ik ben Sven Outhuis, ik kom uit Duiven en heb mijn afstudeerstage Technische bedrijfskunde aan de HAN in Arnhem bij Energeion gedaan.
Hier heb ik gewerkt aan een casus voor Bosch Beton. Bosch Beton ziet steeds meer uitdaging in het leveren van betonnen elementen in binnensteden vanwege strengere milieuregels. Het transport moet schoner en stiller; op weg naar zero-emissie. Na vooronderzoek blijkt waterstof de beste oplossing voor zwaar transport. De infrastructuur voor waterstof is nog minimaal. Om dit te verbeteren bekijkt Energeion de mogelijkheid om zelf waterstof te produceren met groene stroom van Zonnepark Branderwal. Met deze waterstof wil Energeion zowel de vrachtwagen van Bosch Beton alsook andere transportvoertuigen in de regio voorzien van groene waterstof. Met eigen productie van groene waterstof kan de transitie naar fossielvrij transport sneller plaatsvinden.
Mijn taak hierin was om een financieel overzicht te bieden met kosten en baten. Dit overzicht moest variabel zijn omdat de vraag naar waterstof door de jaren heen zal toenemen naarmate er meer voertuigen in de regio gaan rijden. De productie installatie wordt schaalbaar ontwikkeld en het financieel rekenmodel beweegt hierin mee.
Afstuderen bij Energeion is inspirerend omdat er ook andere studenten van totaal andere studies aan het werk zijn, maar dat alle projecten toch overlap met elkaar hebben. Er wordt binnen het Innovatiehub samengewerkt met studenten en experts waarbij je veel kennis opdoet. Tegelijkertijd heb je ook veel vrijheid in de invulling van je opdracht/onderzoek. Daarnaast vind ik de bedrijfscultuur fijn om in te werken. Je kunt op ‘bijna’ elk moment van de dag het kantoor binnenlopen om vragen te stellen. Ook wordt er aandacht geschonken aan een goede sfeer op het kantoor. Zo wordt er elke middag met zijn allen geluncht met een lekker kopje soep.